Μονή Αγίου Ανδρέα

moni agiou andrea 5moni agiou andrea

 

 

 

Το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα πιθανολογείται ότι χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1639. Όπως είναι γνωστό, η Κεφαλονιά το 1953 πληγώθηκε από μεγάλους σεισμούς και από την καταστροφή δεν γλίτωσε ούτε η Μονή του Αγίου Ανδρέα, η οποία καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκαν και σπάνιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Αργότερα αναστηλώθηκε η εκκλησία.

Ο χώρος του κυρίως Ναού σώζεται ακέραιος στην αρχική του μορφή. Το τέμπλο είναι έργο των αρχών του 17ου αιώνα με αξιόλογες εικόνες. Τα θωράκια του τέμπλου, με θέματα από το Πάθος του Χριστού, είναι έργα του ιερέως Θεόδωρου Πουλάκη, ενώ τα βημόθυρα που παριστάνουν τους τρεις Ιεράρχες είναι έργα του ιεροδιάκονου Αθανασίου Αννίνου. Η Μονή πανηγυρίζει δύο φορές το έτος: 30 Νοεμβρίου επί τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου και την Παρασκευή της Διακαινησίμου επί τη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής που είναι και η Δευτέρα Προστάτης της Μονής.

Το 1988 ιδρύθηκε το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κεφαλονιάς και το 2002 στεγάστηκε σε δικό του κτίριο που χτίστηκε για αυτό το σκοπό στη Μονή του Αγίου Ανδρέα.Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Ιερού Ναού της Μονής Ταξιαρχών Μηλαπιδιάς. Στα εκθέματα της αίθουσας περιλαμβάνονται το σάβανο του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Ε’, το επιτραχήλιο του Αγίου Νεκταρίου και το υποκάμισο του Αγίου Παναγή (παπά-Μπασιά). Στο Μουσείο ακόμα εκτίθενται δύο χειρόγραφες επιστολές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του έτους 1777.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι ο Αρχιεπισκοπικός Σάκκος Κεφαλληνίας, κεντημένος από τη μοναχή Θεοδώρα Κανάλη από το χωριό Μεταξάτα, στο διάστημα από το 1715 έως το 1721 και με θέματα από τον Κύριο Ιησού Χριστό ως “Άμπελο” στην πρόσθια όψη και την Θεοτόκο ως “Ρίζα του Ιεσαί” στην οπισθία.

Ώρες λειτουργίας ΜΟΝΗΣ:Δευτέρα – Κυριακή, 7π.μ – 2 μ.μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ.

Ώρες λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟΥ:Δευτέρα – Σάββατο, 8π.μ – 2 μ.μ.

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς- Best Beaches Kefalonia GET PDF GUIDE

Κατέβασε τον οδηγό - Get the PDF guide.

We respect your privacy.