Κάστρο Αγίου Γεωργίου

castle agiou giorgiou 2castle agiou giorgiou

 

 

 

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένο πάνω από το χωριό Περατάτα σ’ ένα λόφο περίπου 300 μ. ύψους και απέχει από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, 5χλμ περίπου. Πιθανότατα κτίστηκε τον 12ομ.χ. αιώνα από τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες. Είναι ένα αξιόλογο Βενετσιάνικο κάστρο με μεταγενέστερες επεμβάσεις κύρια ενετικές του 16ου αιώνα που δεσπόζει στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς και στον κόλπο του Αργοστολίου Το κάστρο υπήρξε η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς μέχρι το 1757 όταν έγινε νέα πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εργασίες συντήρησης και το κάστρο έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της παλιάς του δόξας.

Τα εξωτερικά του τείχη που σώζονται ως σήμερα, κατασκευάστηκαν το 1504 από τους Ενετούς. Στο εσωτερικό του σώζονται εκκλησίες και κτίσματα καθώς και στο προάστιο ανατολικά της εισόδου. Εκεί υπάρχει και ο μητροπολιτικός ναός της Ευαγγελίστριας, χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακού μπαρόκ. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες από τους ερειπωμένους ναούς του Κάστρου. Ακόμα σώζονται υπολείμματα μιας γέφυρας, που έγινε στην περίοδο της γαλλικής κατοχής του νησιού και ένωνε τις επάλξεις. Στο περίβολο του φρουρίου κοντά σε μια μικρή πλατεία, θα δείτε και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Το κάστρο υπέστη ζημιές από τους σεισμούς το 1636 και 1637. Οι τελευταίοι σεισμοί του 1953 προξένησαν μεγάλες καταστροφές. Επίσης ιστορικά γνωρίζουμε την ύπαρξη σήραγγας που ενώνει το κάστρο με το Αργοστόλι, αλλά αυτή δεν έχει αποκαλυφθεί και ερευνηθεί μέχρι σήμερα.

Προσοχή γιατί το Κάστρο είναι ανοιχτό μόνο κατά τους θερινούς μήνες οπότε σιγουρευτείτε για τα ωράρια λειτουργίας του εάν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε κάποια άλλη εποχή του χρόνου.

 

Πηγές:

Οδυσσεύς

Καθημερινή

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς- Best Beaches Kefalonia GET PDF GUIDE

Κατέβασε τον οδηγό - Get the PDF guide.

We respect your privacy.