Ιστορία

Οι πρώτες αναφορές στην ιστορία της Κεφαλονιάς υπάρχουν από τη περίοδο των Περσικών πολέμων, όπου βρίσκουμε τους Κεφαλλήνες να συμμετέχουν στη μάχη των Πλαταιών.

Το 434 π.Χ. κεφαλληνιακά πλοία έλαβαν μέρος στη ναυμαχία των Κορινθίων εναντίον των Κερκυραίων, αποκρούοντας μάλιστα με επιτυχία την εκδικητική συμπεριφορά των Κορινθίων.

Στον Πελοπονησσιακό πόλεμο και οι τέσσερις πόλεις της Κεφαλονιάς τάχθηκαν στο πλευρό των Αθηναίων. Μετά το τέλος του πολέμου, η Κεφαλονιά εγκατέλειψε την ηττημένη Αθήνα, όμως το 372 π.Χ. τάχθηκε και πάλι στο πλευρό της, στον αθηναϊκό αγώνα εναντίον του Φιλλίπου. Το 218 π.Χ. ο Φίλλιπος Ε’ έπλευσε με το στόλο του εναντίον της Κεφαλονιάς και παρόλο που αποβιβάστηκε στους Πρόννους οι δυσκολίες του εδάφους τον ανάγκασαν να αποχωρήσει και να στραφεί προς τη Πάλη, την οποία αν και πολιορκούσε επίμονα, απέτυχε να τη καταλάβει για να αποχωρήσει μετά από καιρό.

Το 187 π.Χ., οι Ρωμαίοι κατέλαβαν το νησί μετά από μήνες συγκρούσεων. Η Ρωμαίοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το νησί ως στρατηγικό σημείο για να κατακτήσουν την ηπειρωτική χώρα. Αυτό έκανε την Κεφαλονιά μια σημαντική ναυτική βάση. Κατά την περίοδο αυτή, η Κεφαλονιά απειλείται διαρκώς από εισβολείς και πειρατές.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, από τον 4ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ., το νησί απειλήθηκε από τους πειρατές της Βόρειας Αφρικής, τους Σαρακηνούς. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άμυνα του νησιού. Όταν η Βυζαντινή εποχή τελείωσε, το νησί έπεσε στην κατοχή της Φραγκοκρατίας. Στη συνέχεια κατακτήθηκε διαδοχικά από Νορμανδούς, Ορσίνι, Andegans και Τόκκους.

Γύρω στο 1480, το νησί επλήγη από το πρώτο κύμα των οθωμανικών επιθέσεων με επικεφαλής τον διάσημο Αχμέτ Πασά, οι οποίες αφήνουν ένα έρημο νησί πίσω τους.

Η Κεφαλονιά, όπως και όλα τα Επτάνησα, έπεσε στη συνέχεια υπό την κυριαρχία των Βενετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φρούριο του Αγίου Γεωργίου ήταν πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο του νησιού, αλλά μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1757 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Αργοστόλι.

Η Βενετοκρατία έληξε το 1797 όταν οι Γάλλοι κατέλαβαν την Κεφαλονιά. Οι άνθρωποι νόμιζανε ότι ο Ναπολέωντας θα τους ελευθέρωνε από το ολιγαρχικό σύστημα. Ήταν λάθος. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι συνδυασμένες δυνάμεις των Ρώσων, οι Τούρκοι και οι Άγγλοι νίκησαν τους Γάλλους.

Το 1800 ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη, υπό την εποπτεία του Σουλτάνου, το “Ιόνιο Κράτος” και οι ευγενείς του νησιού πήραν πίσω τα προνόμιά τους.
Το 1802, Δημοκρατικές εκλογές έλαβαν χώρα και ένα νέο Σύνταγμα συστήθηκε το 1803.
Το 1807, το νησί έπεσε και πάλι στην κατοχή των Γάλλων, αλλά το νέο Σύνταγμα διατηρήθηκε.
Το 1809, τα νησιά του Ιονίου πέφτουν επίσημα υπό τον έλεγχο της Αγγλίας (Συνθήκη των Παρισίων) κατά την οποία ιδρύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες των Ιώνων Νήσων.

Αν και το νησί της Κεφαλονιάς παρέμεινε υπό Αγγλική κατοχή, συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 εναντίον των Τούρκων και τελικά ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1864.

Το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το νησί καταλήφθηκε από ιταλικά στρατεύματα. Το 1943, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, τα ιταλικά στρατεύματα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το νησί, το οποίο οδήγησε στη σφαγή περισσότερων από 5.000 Ιταλών στρατιωτών από τις Γερμανικές δυνάμεις.

Το 1953, η Κεφαλονιά χτυπήθηκε από ένα τεράστιο σεισμό καταστρέφοντας μεγάλα τμήματα του νησιού.

 

Πηγές:

Wikipedia

iEllada

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς- Best Beaches Kefalonia GET PDF GUIDE

Κατέβασε τον οδηγό - Get the PDF guide.

We respect your privacy.